CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Klik Sini Utk 4sen

Friday, March 4, 2011

:: Baca Setiap Hari Selain Blogwalking ::

credit to mr google;-)


Liya bukan lah seorang ustazah.. Liya bukan lah seorang ilmuan agama yang dalam ilmunya.. Liya cuma seorang hamba Allah yang sama macam orang lain.. Tetapi Liya sentiasa dikelilingi oleh manusia-manusia yang menunjukkan Liya jalan yang lurus.. InsyaAllah..~mukaddimah penyejuk hati, jantung, paru dan usus sket.. Hehehee;-)

Kisahnya, on the way balik dari kampung ke KL, Liya tumpang kereta sepupu.. Kebetulan dia dan anak memang nak balik KL, so Liya tumpang dua kaki la.. Hhehe jimat kos bas (zaman2 belum beli kerete).. Hhehe..

Dalam perjalanan, banyak yang kami bincang.. Sebab sepupu ialah System Engineer kat UM.. Memang sangat terer tapi humble sesangat.. Ermmm dah habis borak, beliau pasang CD ceramah Dato Nik Aziz.. Terus Liya insaf.. Apa yang menyebabkan Liya insaf??


Ermmm nasihat Dato Nik Aziz:-
"Bacalah Al-Quran setiap hari.. Tak dapat banyak, sikit pon jadilah.. Kita tiap2 hari boleh baca surat khabar.. Tak sah kalo tak baca.. Novel pulak, kadang2 ada yang satu malam tak tido boleh habiskan, tapi kenapa Al-Quran ramai yang tinggalkan, tak boleh baca setiap hari.."


Errr BETUL!!!Liya setuju.. Alhamdulillah ceramah itu terkesan di hati Liya.. Idok ler rajin sgt Liya ini, tapi idok ler malas juge.. Hhehe kena saling ingat mengingatkan la.. Seyes Liya bitau, kalo kita start amalkan, InsyaAllah susah kita nak tinggalkan..Paling tidak bacalah surah Yaasin malam jumaat, Al-Mulk sebelum tido dan Al-Mathurat seleps Subuh dan Asar.. InsyaAllah..


Jom kawan-kawan kita ingatkan diri dan orang tersayang di sekeliling!

Sila Klik Di Sini!



Lieeya~

6 comments:

Taufiq Tiramisu said...

alhamdulillah dalam kelas agama, ustazah suruh baca al quran setengah jam yang pertama..
tapi kelas tu skali seminggu je..adoii..lalai btol la fiq ni..macam mana laaaa...

darlieeya ZALLIA putri said...

owh iya!?? alhamdulillah..okla tu..

ermm xpe liya kadang2 lalai juga.. nama lg manusia..x lari dr perasaan alpa..

kita cuba yg terbaik yer fiq..jgn sedih2.. mulakan dgn bismillah.. ececeh..ni rasa mcm nak bernasyid ni..ahaaa;-)

Nieza said...

tq sharing liya akak lak kalau sibuk2 tu selalu pasang tape ngaji jer kat umah...dapat dgr pun dah terasa tenang dh...tapi setiap mlm jumaat selalu baca yasin memang dah tak boleh tinggal dh sejak dr sekolah lagi.

Manja (let it be my sweet name) said...

kalu nak maintain baca al quran, baca satu page selepas setiap sembahyang maghrib atau selepas pun boleh, manja kadang2 buat huhu<<< kene perbaiki
tapi ade satu kawan manja nie die hari2 baca al quran selepas maghrib

darlieeya ZALLIA putri said...

nieza..
syame2 nieza..;-)

haah..kdg2 liya psg jugak ikim.fm kalo dalam keta.. ermm tu la alhamdulillah berkat amalkan dr sekolah.. tahniah nieza..

kita sm2 ingat mengingatkan k;-)

darlieeya ZALLIA putri said...

manja..

haah kena maintain selalu.. betul ckp manje..

wah bestnya adakawan yg sgt disiplin.. manja pon kena jd macm dia.. insyaallah liya pon nak jd macam dia..amin..

thanks manja sebab sharing;-)