CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Klik Sini Utk 4sen

Monday, February 7, 2011

:: Pengecualian Bayaran Balik PTPTN ::





Belajar bawah tajaan atau pinjaman?? Haih.. ini satu lagi faktor yang perlu diambil penekanan untuk sambung belajar peringkat diploma, ijazah sarjana, sarjana atau PHD.. Untung sangat la siapa yang dapat sponsor belajar secara percuma tu.. Huk2.. Liya tak dapat peluang tu sebab yang taja Liya belajar sarjana muda adalah PTPTN..



Alhamdulillah, bak kata orang, kalau dah namanya rezeki tak kemana.. Itu Liya akui.. Bertungkus lumus belajar, akhirnya dapat Ijazah Kelas Pertama.. So seperti yang PTPTN janji, mana2 calon yang dapat Ijazah Kelas Pertama (First Class Honor), dikecualikan bayaran balik pinjaman.. Alhamdulillah, syukur sangat.. Almost 28k PTPTN bagi pinjaman.. Kalau nak bayar balik.. Mahu cecah 30k and above..


Ramai kawan-kawan, adik junior tanya macam mana nak buat.. Disini Liya kongsi apa yang perlu anda buat sesudah dapat Ijazah Kelas Pertama:



Alamat surat-menyurat PTPTN:-


BAHAGIAN PENGUATKUASAAN DAN KUTIPAN BALIK.
PERBADANAN TABUNG PENDIDIKAN TINGGI NASIONAL,
LOT G2, TINGKAT BAWAH WISMA CHASE PERDANA,
OFF JALAN SEMANTAN,
DAMANSARA HEIGHTS,
50490 KUALA LUMPUR.



Dokumen-dokumen yang perlu untuk permohonan pengecuaian mestilah dihantar ke alamat dia atas (seeloknya pos laju~senang kerja). Dokumen MESTI disahkan oleh pendaftar atau penolong pendaftar dari Bahagian Akademik IPT masing-masing.


1) Surat Rasmi Permohonan
Taip sendiri (karang la seadanya- surat rasmi) termasuk biodata dan no hp yang boleh dihubungi dan aktif.. (hhehehe gitu) cth : saya adalah pelajar yang telah tamat ijazah sarjana muda (nama ijazah) dan mendapat Kepujian Ijazah Kelas Pertama.. blaa.. blaa.. bla..(mcmajar buat karangan pulak.. hhehee)

2) Salinan Ijazah ~jangan lupa sahkan


3) Salinan transcript
Semua sem (macam Liya ada 8 sem, so kepilkan semua beserta pengesahan) ~ bukti setiap sem kita excellent yang melayakkan kita dapat First Class Honor. Alhamdulillah..


4) Surat Pengesahan Kelulusan Setaraf Kelas Pertama
Jika Ijazah tidak ada perkataan "Kelas Pertama"~ dari Senat IPt masing-masing.





Kesemua perkara diatas segeralah dihantar ke PTPTN, pihak PTPTN akan ambil tindakan. Sekiranya masih belum lengkap dokumen seperti yang dikehendaki, pihak PTPTN akan hantar surat dan tindakan susulan yang perlu kita lakukan. Then, bila semuanya telah berjaya, PTPTN akan menghantar surat menyatakan jika layak dikenakan pengecualian bayaran balik.. Alhamdulillah..


Macam Liya, after PTPTN hantar pengesahan pengecualian bayaran balik, Liya taip satu surat menyatakan ucapan terma ksih pada pihak PTPTN (walaupun mereka tak minta).. Tapi bak kata emak, orang berbudi, kita berbahasa, orang makan budu, kita tumpang rasa.. hehhee..


Tunggu!!! Sila Klik Di sini Sekali!!



U klik Liya, Liya klik U,
Lieeya~

38 comments:

Sumayyah Nadhirah said...

wau bestnye kalo dpt dikecualikn..

darlieeya ZALLIA putri said...

alhamdulillah.. liya pon tak sangka.. tapi mungkin itu sudah rezeki.. maya usaha blajar sungguh2 tau! cayok2

Manja (let it be my sweet name) said...

bestnyer, kalu nk dapatkan 1 class degree pointer average setiap sem berape yer kak? skrang last sem diploma n Manja nak sambung degree thank akak comel

Taufiq Tiramisu said...

wa wa wa..info yg menarik..hehehe..nk struggle btol2 laa..thanks liya!!!!

Iris said...

boleh saya dapat surat permohonan pelepasan ptptn anda?, nak jadikan reference..boleh sent kepada saya dalam email iris_chingg88@hotmail.com. terima kasih atas bantuan anda...

VHanded Cheepeng said...

hi Liya,

So PTPTN sudah confirm anda tak perlu bayar balik?

I juga dapat first class, sudah kirim semua dokumen-documen bagi ptptn, dan ptptn juga response yg mereka terima dokumen-dokumen tersebut.

Tapi sudah 8 bulan, masih mereka kata, dalam proses...

Mohd Lukman said...

Salam .. Tahniah atas kejayaan anda!
sy nk bertanya skit...jika pelajar tu dpt degree kelas pertama, bila waktu yg patut buat permohonan pengecualian pembayaran? selepas dpt result fina; sem ke atau selepas konvo ? minta tolong liya explain sikit leh ? ^ ^

Mohd Lukman said...

Tahniah liya !
saya baru abis final sem & alhamdulillah dpt degree 1st class, jd, sy boleh terus mohon pengecualian pembayaran PTPTN atau kena tunggu konvo dulu ?

Mohd Lukman said...

tahniah liya !
permohonan dibuat selepas dpt result final sem atau selepas konvo ?

Lutfi AbdHamid said...

Assalamualaikum, juz curious about thiz...Apparently I've just applied fer thiz loan exemption...my question is, does the administrative cost also get exempted along with the loan?

Lutfi AbdHamid said...

Assalamualaikum, I have one question here...does the administrative cost also get exempted along with the loan?

iDa said...

Liya..surat pengesahan kelulusan setaraf kelas pertama tu camane? kn ambil ngn ipt kita ke?

Sinyee said...

kak,bolehkan saya minta contoh surat rasmi permohonan daripada kak? Saya sekarang baru saja tamat pengajian dekat UPM, dan ingin memohon pengecualian pembayaran PTPTN, tetapi mengalami kesusahan dalam menulis surat rasmi tu...hehe...
Sin Yee

Anonymous said...

page rank backlink seo canada backlinks seo backlinks

putra said...

nak copy surat rasmi permohonan tu boleh???hehehe..kalau boleh emailkn kt putra_marzuki@yahoo.com.. kalau tak boleh takpe..:-)

carlos said...

Hi lieeya,

Selamat hari raya, saya nak minta contoh surat rasmi permohonan itu juga...kalau boleh sila hantarkan kat email wensianmah@gmail.com

terima kasih!! :)

Nurul said...

kakak.. saya pon baru saja habis degree..alhamdulillah dapat first class. on the way nak buat permohonan.. kalao akak leyh bagi boleh tak nk share ayat surat rasmi tu.. my email nsmr@ymail.com

zati said...

nak jugak surat pengecualian tu boleh..aihenz_ow@yahoo.com..thanx in advance.. =))

AfzaAfreeda said...

Salam, saya sekarang berada dalam semester akhir & alhamdulillah, setakat ni result boleh dikatakan agak cemerlang. (Tinggal semester akhir je lag. chaiyo2!)..Berkenaan pengecualian PTPTN ni, biasanya berapa lama tempoh pemprosesan dokumen permohonan pengecualian yang kita hantar tu? Teringin jugak nak bebas cepat2 daripada bebanan PTPTN NI...^^

ema said...

salam kak..kalo saya nk copy surat tu boleh?kalo bleh tlg emelkn pd sy dewii_88@yahoo.com..sy tgu emel akak..trime kasih =)

ema said...

salam kak..bleh sy mnta copy surat permohonan tu?kalo bleh akak emelkn pd sy dewii_88@yahoo.com..trima kasih ye..sy tgu emel dr akak n arap akak bleh bg..tq =)

YMay said...

Taniah kepada saudari! bolehkah saya dapat contoh surat rasmi permohonan anda? email saya: yeoh_0128@yahoo.co.uk
berapa lamakah PTPTN process permohonan dan mengirim surat pengecualian bayaran balik?
terima kasih atas bantuan anda =)

admin said...

Assalammualaikum liya,
Liya,blh sy minta tlg n jasa baik cik liya x,blh x bg sy cth surat rayuan cik Liya,and if cik liya sudi,sy nk berbual skit dgn cik liya nnt.. tglkn phone number ke,etc dlm email sy ye.. ni email sy, docitis24@gmail.com
Hope to hear from u soon liya..tq in advance ..

Lee雨天lls said...

Hello, terima kasih sharing maklumat ini. Bolehkan saya meminta contoh surat rasmi permohonan daripada kak sebagai rujukan. Kalau boleh email saya lee-stephanie1@hotmail.com...saya punya melayu tak begitu pandai. minta tolong...

najainie said...

Salam..

Saya tertarik dgn entri kak lieya yg ni sementelah sy sedang mencari2 contoh surat rasmi permohonan yg sama. sy bru menamatkan pengajian sy & sy diberitahu sy hendaklah menulis surat kepada pihak PTPTN utuk mengemukakan permohonan pengecualian balik. Di dalam surat tersebut, butir2 apa yg perlu kita sertakan, & jika boleh, sy igin memohon contoh surat permohonan akak. Boleh emelkan kpd sy d noraini.mzain@gmail.com? terima kasih.

Anonymous said...

Hello, saya pula baru nak cuba buat permohonan pengecualian pembiayaan PTPTN ni. Tapi, boleh saya dptkan contoh surat rasmi yg telah ditulis? Kalau boleh kongsi, boleh send kat e-mail saya, peiying_85@yahoo.com.
Terima kasih byk2, hanya Tuhan yg boleh membalas jasa baik cik jika saya berjaya dpt menukar ke biasiswa. Kesusahan yg ditanggung kerana pembiayaan walaupun kita dpt ijazah kelas pertama hanya orang seperti cik sahaja yg paham. huhu...

Anonymous said...

hye kak liya..nak tanye cket bloeh tak...

1. kena submit dokumen2 ni semua setahun lepas hari konvo ke?

2. transkrip2 yang kena kepilkan tu start dari sem 1 degree ke sem 1 diploma? and semua wajib disahkan penolong pendaftar akademik ye?

leh emailkan kat ct_happygurlz_88@yahoo.com...thank you kak..tahniah tuk pengecualian...!!

Anonymous said...

assalamualaikum.liya,
dengan izin nak mintak copy surat rasmi tu..boley? harap liya pertimbangkan.(nazlin304@gmail.com) terima kasih.

fara said...

salam..thanks for the info.. :) hm...bole share surat rasmi x?he..

☆彡Mitchell Cullen said...

Hai boleh saya minta contoh surat permohonan dari u? saya ingin nak buat rujukan dari surat u.. i'm not good in typing formal letter.. if you don't mind mitch_dqueen88@yahoo.com

Ajep said...

Salam...bole share surat rasmi penukaran ptptn kepada biasiswa x.. nk buat rujukan.. attach to ys_ajep14@yahoo.com... tqvm!!!

suratexpress9 said...

Salam,

Kini terdapat cara yang mudah menguruskan surat yang banyak dengan penggunaan Sistem Pengurusan Surat

Anonymous said...

Salam. hee boleh tak nak contoh surat rasmi lieya, nak buat rujukan, saya pun dpt kelas pertama dan srt pengesahan kelas pertama tu mcamana pulak?mohon emel ke munawara_salamat@yahoo.com. terima kasih banyak2 lieya. semoga dimurahkan rezeki.

Anonymous said...

Assalamualaikum,saya nak tanye,brape lamer ptptn akan respond after kita submit semua documents tu?

adilah irdahwani said...

Boleh tolong emelkan contoh surat permohonan rasmi pengecualian bayaran balik tak? Mintak share ya.. Emel sy diela_1812@yahoo.com

yuszairena said...

asslm, liya boleh sy dptkn surt liya tu utk bt rujukan??? emel sy yuchiro_11@yahoo.com. tq yer,,,

yuszairena said...

asslm, liya boleh sy dptkn surt liya tu utk bt rujukan??? emel sy yuchiro-11@yahoo.com. tq yer,,,

Anonymous said...

http://13dfgsdfg57.com/