CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Klik Sini Utk 4sen

Monday, February 7, 2011

:: Pengecualian Bayaran Balik PTPTN ::





Belajar bawah tajaan atau pinjaman?? Haih.. ini satu lagi faktor yang perlu diambil penekanan untuk sambung belajar peringkat diploma, ijazah sarjana, sarjana atau PHD.. Untung sangat la siapa yang dapat sponsor belajar secara percuma tu.. Huk2.. Liya tak dapat peluang tu sebab yang taja Liya belajar sarjana muda adalah PTPTN..



Alhamdulillah, bak kata orang, kalau dah namanya rezeki tak kemana.. Itu Liya akui.. Bertungkus lumus belajar, akhirnya dapat Ijazah Kelas Pertama.. So seperti yang PTPTN janji, mana2 calon yang dapat Ijazah Kelas Pertama (First Class Honor), dikecualikan bayaran balik pinjaman.. Alhamdulillah, syukur sangat.. Almost 28k PTPTN bagi pinjaman.. Kalau nak bayar balik.. Mahu cecah 30k and above..


Ramai kawan-kawan, adik junior tanya macam mana nak buat.. Disini Liya kongsi apa yang perlu anda buat sesudah dapat Ijazah Kelas Pertama:



Alamat surat-menyurat PTPTN:-


BAHAGIAN PENGUATKUASAAN DAN KUTIPAN BALIK.
PERBADANAN TABUNG PENDIDIKAN TINGGI NASIONAL,
LOT G2, TINGKAT BAWAH WISMA CHASE PERDANA,
OFF JALAN SEMANTAN,
DAMANSARA HEIGHTS,
50490 KUALA LUMPUR.



Dokumen-dokumen yang perlu untuk permohonan pengecuaian mestilah dihantar ke alamat dia atas (seeloknya pos laju~senang kerja). Dokumen MESTI disahkan oleh pendaftar atau penolong pendaftar dari Bahagian Akademik IPT masing-masing.


1) Surat Rasmi Permohonan
Taip sendiri (karang la seadanya- surat rasmi) termasuk biodata dan no hp yang boleh dihubungi dan aktif.. (hhehehe gitu) cth : saya adalah pelajar yang telah tamat ijazah sarjana muda (nama ijazah) dan mendapat Kepujian Ijazah Kelas Pertama.. blaa.. blaa.. bla..(mcmajar buat karangan pulak.. hhehee)

2) Salinan Ijazah ~jangan lupa sahkan


3) Salinan transcript
Semua sem (macam Liya ada 8 sem, so kepilkan semua beserta pengesahan) ~ bukti setiap sem kita excellent yang melayakkan kita dapat First Class Honor. Alhamdulillah..


4) Surat Pengesahan Kelulusan Setaraf Kelas Pertama
Jika Ijazah tidak ada perkataan "Kelas Pertama"~ dari Senat IPt masing-masing.





Kesemua perkara diatas segeralah dihantar ke PTPTN, pihak PTPTN akan ambil tindakan. Sekiranya masih belum lengkap dokumen seperti yang dikehendaki, pihak PTPTN akan hantar surat dan tindakan susulan yang perlu kita lakukan. Then, bila semuanya telah berjaya, PTPTN akan menghantar surat menyatakan jika layak dikenakan pengecualian bayaran balik.. Alhamdulillah..


Macam Liya, after PTPTN hantar pengesahan pengecualian bayaran balik, Liya taip satu surat menyatakan ucapan terma ksih pada pihak PTPTN (walaupun mereka tak minta).. Tapi bak kata emak, orang berbudi, kita berbahasa, orang makan budu, kita tumpang rasa.. hehhee..


Tunggu!!! Sila Klik Di sini Sekali!!



U klik Liya, Liya klik U,
Lieeya~

14 comments:

Sumayyah Nadhirah said...

wau bestnye kalo dpt dikecualikn..

darlieeya ZALLIA putri said...

alhamdulillah.. liya pon tak sangka.. tapi mungkin itu sudah rezeki.. maya usaha blajar sungguh2 tau! cayok2

Manja (let it be my sweet name) said...

bestnyer, kalu nk dapatkan 1 class degree pointer average setiap sem berape yer kak? skrang last sem diploma n Manja nak sambung degree thank akak comel

Taufiq Tiramisu said...

wa wa wa..info yg menarik..hehehe..nk struggle btol2 laa..thanks liya!!!!

Iris said...

boleh saya dapat surat permohonan pelepasan ptptn anda?, nak jadikan reference..boleh sent kepada saya dalam email iris_chingg88@hotmail.com. terima kasih atas bantuan anda...

VHanded Cheepeng said...

hi Liya,

So PTPTN sudah confirm anda tak perlu bayar balik?

I juga dapat first class, sudah kirim semua dokumen-documen bagi ptptn, dan ptptn juga response yg mereka terima dokumen-dokumen tersebut.

Tapi sudah 8 bulan, masih mereka kata, dalam proses...

Mohd Lukman said...

Salam .. Tahniah atas kejayaan anda!
sy nk bertanya skit...jika pelajar tu dpt degree kelas pertama, bila waktu yg patut buat permohonan pengecualian pembayaran? selepas dpt result fina; sem ke atau selepas konvo ? minta tolong liya explain sikit leh ? ^ ^

Mohd Lukman said...

Tahniah liya !
saya baru abis final sem & alhamdulillah dpt degree 1st class, jd, sy boleh terus mohon pengecualian pembayaran PTPTN atau kena tunggu konvo dulu ?

Mohd Lukman said...

tahniah liya !
permohonan dibuat selepas dpt result final sem atau selepas konvo ?

Lutfi AbdHamid said...

Assalamualaikum, juz curious about thiz...Apparently I've just applied fer thiz loan exemption...my question is, does the administrative cost also get exempted along with the loan?

Lutfi AbdHamid said...

Assalamualaikum, I have one question here...does the administrative cost also get exempted along with the loan?

iDa said...

Liya..surat pengesahan kelulusan setaraf kelas pertama tu camane? kn ambil ngn ipt kita ke?

Sinyee said...

kak,bolehkan saya minta contoh surat rasmi permohonan daripada kak? Saya sekarang baru saja tamat pengajian dekat UPM, dan ingin memohon pengecualian pembayaran PTPTN, tetapi mengalami kesusahan dalam menulis surat rasmi tu...hehe...
Sin Yee

putra said...

nak copy surat rasmi permohonan tu boleh???hehehe..kalau boleh emailkn kt putra_marzuki@yahoo.com.. kalau tak boleh takpe..:-)