CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Klik Sini Utk 4sen

Monday, February 14, 2011

:: Pemakai Braces dan Rutin Penjagaan ::

Hohooho Selamat Menyambut Maulidur Rasul.. Selawat dan salam atas junjungan besar Nabi Kekasih Allah, Nabi Muhammad SAW..


Ermm Liya nak share ngan kawan2 tentang rutin penjagaan gigi bagi mereka yang senasib dengan Liya.. (memakai braces.. nasibkah?? hhehe).. Eh tak lah.. Itu kelebihan~ terpaksa membuat kerja tambahan untuk membersihkan gigi tiap kali selepas makan.. Aeeww! I like*

Kalo tak jaga elok dan bersih2.. Nanti gigi cepat rosak n gums jadi sensitif.. Hayyohh! Itu tidak mau aaa.. So kena la didiplinkan diri.. Shhh! Nanti Puan Dr pon marah.. Tamo2..



Makanya, apa yang Liya buat (walaupun kadang2 malas..hhehe) ialah :-



Gosok gigi macam biasa.. 2 kali sehari.. Itu paling minima, tapi kalo dah pakai braces, kadang2 lebih 2 kali kena bersih gigi.. Hadoih.. Berus gigi yang paling Liya suka ialah berus gigi yang lembut sikit berusnya.. Sebab kadang2 after tukar band (once in a month), gigi jadi sakit.. So, berus yang lembut paling sesuai.. p/s : bila dah pakai braces, sediakan duit yang banyak untuk membeli berus gigi yer.. Ahhhaaaahaaa.. sebabnya berus mesti cepat rosak! Nanana~ sila abaikan gambar berus gigi yang sebesar alam ni yer.. Kik kik kik!


Tadddaaa.. Ini ubat giginya.. Mestilah gogok gigi pakai ubat gigi kan..(berlawak sengal pulak~ tak lucu..tak lucu.. Shioh!!) Ubat gigi terpulang cap ape yang anda suka.. Tapi seeloknya yang halal lah..


Then lepas berus gigi bersih2, gunakan ini... ! Yaaa yaa.. Listerine atau mane2 brand mouthwash yang anda suka.. Macam Liya kadang2 guna cap Oral B.. Perasa original.. Hhehehe.. Sangat best!! (yer ker best?? Tetiba teringat iklan mouthwash kat tv.. bersih segala kotoran sistem paip..hahhaha)



Ini dia.. teeth floss.. Perlukah? Perlu la.. Sebab bila pakai braces, sisa-sisa makanan mudah terlekat kat celah-celah gigi.. Kalu pakai pencungkil gigi, gusi mungkin akan berdarah dan dijangkiti kuman.. Haa kan masalah negara tu.. Hehhee..



Ada juga teeth floss yang macam ini gayanya.. hhehe..


Cara guna teeth floss ialah:-




Itulah sedikit rutin yang Liya buat sepanjang pakai braces.. Emm dah nak masuk tahun ketiga.. Insyaallah tahun ini buka.. Buwaaaa dah serasi dengan braces.. Sedih lapulak nak berpisah.. (Ceit, macam bercinta dengan braces la pulak.. Aje gile..! Kuam kuam kuam)


Sharing is caring.. Sila klik disini.. Ngeh ngeh ngeh..;



Lieeya~

9 comments:

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis said...

datang sini klik2 iklan HB leh je copy paste janji backlick k...

darlieeya ZALLIA putri said...

backclik? maksudnya? sori liya budak baru belajar.. huk2

Seindah Bicara 2 said...

saket x time mule2 pkai braces? =)

darlieeya ZALLIA putri said...

sakit juga.. nak makan agak susah..kdg2 terpaksa blend nasi.. nape? kamu nak cuba? hhee

Fancy elastic ligatures for braces said...

http://www.facebook.com/pages/Fancy-elastic-ligature-for-braces/170105396356281

CHECK OUT THIS PAGE!
fancy elastic ligatures now in malaysia
choose your favourite pattern mickey,flower or hello kitty in 25 choices of colours!
there's also GLOW IN THE DARK ligature for your braces!
WOW! be the first among your friends to have these cool fancy ligatures for your braces

Eyfa Zalifa said...

HEHE..PAKAI BRACES GAK..DH NAK MASUK 2 TAHUN..NEXT YEAR BUKAK..:)

"bella Chentaku" said...

br saje pakai.. day 4.. skit nye..makk aihh...rase mcm nk penampo org jekk... tp kn sis, cmner ye nk gosok gigi braces cre betol? kdg2 darah.n lepas gosok.rase skit sgttttttt

Anonymous said...

simply stopping by to say hi

Ika Zulaikha said...

macam mana nak floss pakai braces ?