CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Klik Sini Utk 4sen

Sunday, February 27, 2011

:: Siapa Saya Di Mata DIA ::

Credit to mr google..


P/S : Entry ini sangat pendek & simple;-)..


Dua minggu lepas kami sibuk menghantar kad jempuatan via Pos Malaysia and Facebook.. So minggu ini, ramai memberi feedback yang kad sudah sampai.. Alhamdulillah..

Kisahnya OTW balik dr KL hari tu, tengah drive.. Liya dapat sms dari Lecturer English Liya semasa di UTM dl.. Mr F bukan nama sebenar.. Eksaited nak tahu, terus view dari inbox..



Mr F said :
Assalamualaikum.. Received the card this morning.. Teruja tgk gambo bakal pengantin, esp the bride..TQVM for the invitation, unfortunately as I told U earlier, my sister's wedding is on the same days. My humble doa is with both of U.. Sori.. Dtg sini I blanje..


Liya said :

Owhh its ok sir.. Thanks for ur doa.. Siapa yang cantik? Saya ke?? Hehhe..


Mr F said :
Di mata dunia memang la cikgu menawan.. tapi ALLAH SWT melihat takwa & amalan kita..Sama2 kita cari redha, rahmat & petunjuk ALLAH Azza Wajalla.. Amin..



Liya terus insaf! Huk3.. Thanks Mr F... Dari dulu sampai sekarang tak pernah lupa dan jemu membimbing Liya.. Liya doakan yang tebaik untuk anda.. Amin!!!



Sila klik disini untuk berkongsi bahagia;


Lieeya~

Saturday, February 26, 2011

:: Di Tag Oleh Fiq ::

Hari ni, Liya berehat dengan tenangnya di rumah.. Sambil2 melayan gigi yang sakit.. Haih! Plan asalnya nak pergi PD ngan Kak Lily, tapi cancel last minute.. Nak pergi Majlis Jamuan umah Dato Khailani pon terpaksa cancel sebab xde transport.. Buwaaaa... Last2 gi lepak minum ABC + Beger Special jer kat pantai.. Sedap jugak! Balik umah, dapat mesej dr FIQ , Liya di tag.. Wah!! Jom layan..


1. Adakah kau rasa kau HOT?
TAK, KOT! Errmm jap Liya tanya kawan2..

2. Uplod pic kau dari PC sekarang jugak!

Dan dan Liya carik gambar dari PC.. Haih.. Jawab test punya pasal..


3. Cerita pasal gambar tu..
Ini gambar anak buah Liya yang pertama.. ( Ada dua jer pon~ setakat ni).. Namanya Nur Kaisah Qistina Bt Mohd Thahir Batcha.. Amek kau.. Nama penuh terus! Sangat gedik..okeeeyy..Tapi soomeeeyyllll...


4. Bila kali terakhir kau makan ayam?
Owh soalan best ni.. Liya memang suka makan ayam.. Hari Selasa malam.. Incik tunang belikan kat pasar malam Ampang.. Tapi x best;-(


5. Lagu terakhir yang kau dengar..
Cinta Kristal~ Awie.. Lagu ni femes after HKLBR.. Incik tunang pon selalu nyanyikan..Buwekkk..Mentang2 suara sedap.. Bajet!! ;-P


6. Apa yang kau buat selain selesaikan test ini?
Sapu minyak Yuyi kat perut.. Period pain la pulak.. Adoyaii..


7. Selain nama sendiri, anda dipanggil dengan nama apa?
Macam2.. Ikut tempat.. Biasanya Liya.. Ck Lee dan Kak Ya.. Si dia memanggil Cecucuk.. Sabar jelaa..


8. Tag lagi 8 orang..

1.GM AED
2.SYIEMA
3.MAYA
4.KAK KIENA
5.GM BOND
6.FIQ
7.AIDA
8.KAK RECK


9. Siapa no 1?
Geng GM Liya masa kat SM Sains Pasir Puteh dulu.. Besfren!


10. Cakap pasal no 5..
Geng GM Liya juga.. Tengah tunggu hari nak bersalin anak sulung.. Good Luck, Bond!


11.Orang no 3 ada hubungan dengan siapa?
Dengan kawan baik Incik tunang.. Akugitarislagenda!


12. Bagaimana pula dengan budak no 4?
Kakak senior Liya masa kat SM Sains Pasir Puteh.. Kak Kiena sekarang kat Melbourne.. Bercuti bersama Incik somi dan Ziyaad Ilhaam..


13. Pesanan buat no 6?
Jawab test elok2 Fiq.. Jangan lupa buat entry best2 tau! Dan sila jaga diri dengan baik!


14. Kata-kata cinta untuk no 2?
Cepat2 buat anak.. Ahhaaa..;-P


15. Adakah no 7 dan no 8 punya persamaan?
Yesss!! Dua-dua perempuan hebat di dunia!


16. Berikan 5 perkara yang kau tahu pasal no 1..
- isteri incik Berg
- asal dari Tanah Merah, Kelate
- tengah buat master kat UKM, Bangi
- pregnant first baby
- bunting pelamin.. Wow!!


17. Persamaan antara kambing dan lembu?
Hallamak, soalan mencabar minda betul la.. Ermmm dua-dua binatang berbau..... (malas nak sebut)


18. Perasaan ketika jawab test ini?
Aaahh.. Kacang peas, saja.. (Ahhaaa berlagak sioot!)


19. Adakah kau tahu Rizman tu sengal?
Ah sudah.. Rizman mane pulak ni??


20. Gay or les?
Gay tu ape? Les tu ape? Liya dah nak kawen maa..



SIAP!!!!Sila ulang baca kalu tak paham yeer.. Ahhaaaa... Tq Fiq sebab tag!


Lieeya~

Friday, February 25, 2011

:: 3 Hari Berturut Di Klinik ::

Braces punya pasal.. Layan kan saja..Haih! Nak mencarut dalam hati pun ada.. Buwaaaa.. (Alamamkkk!! Telah menggunakan perkataan ngeri.. uppssss!!)

Tahun ketiga memakai braces, tahun paling mencabar..! Pulak daahh.. Hahaha.. Minggu ni 3hari berturut-turut Liya kena attend appoinment ngan dentist.. Bukan dekat.. Banting-KL.. Masak jugak nak drive tiap2 hari ulang alik..

Nasib baik ada incik tunang yang memahami.. Thanks incik! After appoinment pertama (sesi petang jam 1400pm) Liya terus stay KL.. X larat esoknya ada lagi appoinment jam 0800am.. Sempat la malam tu ushar2 KL dan sekitar.. Dan dibelanjakan makan yang best serta wayang yang hebat...Yay!!!! Incik tunang sangat baik!!~puji biar blanje lagi banyak.. Oyyeaahh!


HARI PERTAMA

Appoinment ngan Klinik Bedah Mulut untuk cabut gigi.. Mak, saya ngeri!!! Huk2.. Nervous mak datuk, sampai rasa nak muntah2.. Nasib baik Dr Soray
a sangat cool.. Entertain punya entertain, rasa nyaman la sikit... Walaupun sangat nebes ngan jarum.. Ngee*


Liya : Berapa bius D
r..?
Dr Soraya : Lima
....;-P


Buwaaa.. Patotla rasa sangat lama dan kebas2 ayam.. Sebab bius la tak sakit sangat.. Kalau tak, malu melalak2 gaya orang kurang asam
kat situ.. Haahaaa..


Tak sanggup nak amek gambar sendiri, so ambil la gambar patient lain.. Itu taktik! Aahhhaaaa..


After siap cabut, refer Dr Shiral untuk pasang balik braces.. Then balik, terus makan aiskrim vanilla.. Itu petua.. Cepat sikit darah beku.. Terbukti!


HARI KED
UA

Jam 0800am dah sampai klinik.. Terus dapat jd first
patient.. Agenda utama, bukak braces atas.. Yay!! Gigi Liya daa santek.. Yang paling ngeri, bila nak cabut semua brachet.. Adoyaiii.. Seksa dan seksi.. Hahha.. Teeth scalling pon boleh tahan juga.. Keluar juga la airmata manje.. Ngee* ~ NGERI kali ke tujuh juta belas..


Ini gambar yang istimewa.. Tempat rawatan.. Gambar patient, tidak ditunjukkan.. Muka tengah nebes tahap dewa..


Lepas siap semua, Liya terus drive ke KLIA.. Ambil tuan rumah satu family yang baru balik dr Sabah.. Bercuti di Sabah dan Sarawak seminggu... Lupakan kesakitan dan kesedihan ( sedih sebab kena sound ngan incik drebar lori kat highway tadi), menikmati makanan yang sangat dasyat bestnya di Pak Li, Banting..;-)



HARI KETIGA


Appoinment jam 1430pm.. Liya gerak dr Banting.. Hari ini pasang retainer dan gigi palsu sementara kat bawah.. Nasib baik 2 batang jer.. Ermmm konklusi selepas visit hari ni.. Sangat sakit!!!! SAKIT dan SAKIT..;-(

Retainer tu buat Liya nak termuntah-muntah gaya orang pregnant anak sulung saja.. Buwaaaa.. Ini serius!! Sangat tidak selesa dan nak campak jer rasa retainer tu.. Sabar jer la bila Dr Syiral cakap Liya kena pakai retainer tu 24jam kecuali makan, dan pakai selama setahun.. Terus Liya peng
san!


Ini dia retainer yang dimaksudkan..

Credit to Google.


Lieeya~

:: Kami Memang Suka Berpeluk ::

Haih.. Kontroversi betul tajuk entry ini.. Siapa yang suka berpeluk? Liya kah?? Owwhhh tidak..Propaganda semata-mata.. Hhahaa...


Ini dia si budak POPO ngan MOMO ni yang suka berpeluk dan bergumpal.. Aktiviti wajib.. Tett!!



Bukan kembar.. Tapi adik beradik.. Seibu, tapi bapa tak tahu siapa.. Hahahaa.. Jahatnya Liya..;-P


Ini kucing di rumah sewa Liya.. Tuan umah bela, so automatik Liya jadi suka kucing.. Dulu tak suka sangat.. Kiut kan mereka.. Sila angguk tanda setuju.. Haik! Haik!


Best juga bila selalu perhatikan gelagat mereka.. Sangat comeyllll.. Satu ilmu yang paling penting, amalkan senaman kucing.. Tettt!!


Hahhaa sebelum ape2.. Baik blah dulu.. Ahahhahaaaa....


Uupppsss sebelum tu, sila klik disini sekali dulu.. TQVM..Hehhe..



Lieeya..

Monday, February 21, 2011

:: Nak Cari Vote Untuk Contest? ::

Alhamdulillah Liya diberi rezeki untuk menang contest yang dianjurkan oleh Umzarul Make Up... Nama Contestnya Umzarul Make Over Contest.. Mula2 tatau pun pasal contest ni.. Liya tahu after owner page + servis ni offer untuk join.. So, join la.. Alkisahnya gituuu.. heee*

Siapa yang pernah join ape2 contest yang dianjrkan di Facebook , mesti tahu betapa susahnya nak cari voters... Perlukan usaha gigih untuk promotekan diri serta paksa orang LIKE.. Sebab kebanyakannya akan dinobatkan sebagai pemenang atas kiraan LIKE tertinggi..


Cane Liya leh menang?? Hehehehe.. Siapa nak tahu cara carik voters, dan bila nak buat.. Roger2 Liya k.. Liya dapat tahu ni dari kawan Liya..


Berbalik pada contest yang Liya join and dah menang ni.. Hadiahnya agak best.. Make up percuma untuk ape2 event.. So since Liya sikit hari lagi nak tukar status, ambil saja peluang ini untuk menadah muka di make up pada hari tersebut.. Hehhehe.. Bijak! Save bajet Rm250.. Ngeee*


Inilah muka Liya yang Liya tempek sebesar2nya dalam contest itu.. Ngeee*.. Abaikan kalau ada yang nak terpengsan, k..:-P




Suka entry ini?? Sila klik sekali disini..



Saturday, February 19, 2011

:: KLCC ~ It Is A Must! ::

KLCC
Sooooka lepak disini.. Pasti sangat akan datang ke sini banyak2 kali.. Kenapa??

Sebaaaaabbbbb..

Liya soooka sangat disini..Titik!

Cari ilham, lihat ragam dan gelagat orang, cuci mata, jogging, buka puasa.. dan termasuklah sekali menabung duit.. Ngeeee* Sekali sekala tak ape lah..;-)

Memang akan jadi agenda dalam kalendar Liya (cheewaaah ada kalendar sendiri bagai.. Bluuueeeewwwkk!!!~utk diri sendirii) untuk berada disini.. Paling soooka time berbuka puasa di taman KLCC.. Cuba try test kawan2 kalo nak tahu eee beessstt ke tak.. Eeeee beeesttt!!


Jom layan piccas ni..

Ini dimana ya?? Deknon dah nyanyuk... Hehhe ini dia Suria KLCC.. Agenda utama- cuci mata dan menabung duit..Ngee*



Tempat harus untuk cari ilham untuk tulis puisi... Nanana.. Note : WAJIB!



Menara berkembar Petronas.. Sejarah banyak tercatat di sini.. Termasuklah sejarah Liya sekali.. Teetttt!!!



Masjid KLCC untuk selesaikan solat Isyak kami pada malam itu.. Kalau Bulan Ramadhan juga meriah.. Eeee beeessst!!


KLCC dari kejauhan sikit.. Note : Guna kamera cap ayam Gred A Liya.. Hahahha..



Last sekali.. Tempek muka orang nak interframe..(sila abaikan bilik yang berselerak).. Lepas snap pic ni baru perasan bilik ala-ala tongkang pecah.. No!!No!!! No!! ~ angkat jari telunjuk sambil gerak kiri dan kanan untuk diri sendiri..


Yay!!! Sudah siap entry ini.. Saje untuk sooka sooki yer kawan2.. Sape nak lepak ngan Liya kat KLCC.. Roger2 tau!!!


Sila klik sekali disini.. Sharing is caring;



Lieeya~

Friday, February 18, 2011

:: Ini RM0.60 bukan RM1.60!! ::

Ngeeee Liya dah setat menge'pos' dan meng'crete' event di Facebook Liya..
Pos ape? Create event ape? Hehhee.. jeng jeng jeng...!!!

Ini dia.. Ini diaaa...



Ni kad jemputan belah Liya.. Buat Majlis Kesyukuran sahaja.. 14 Mac 2011 bersamaan 9 Rabiuakhir 1432 H.. Bersamaan juga hari Isnin;-)




Ini pula kad jemputan belah bakal suami.. Majlis Perkahwinan pada 19 Mac 2011 bersamaan 14 Rabiulakhir 1432 H bersamaan juga hari Sabtu.. ngeee*


Liya ada bagi by hand kat kwan.. Depa bg feedback..Huih bestnya kad.. Mesti mahal.. Eksklusif gitu.. Kertas best, gambar kaler.. Pixels besar pulak tu..

Slamber jer Liya ckp.. "60sen jer kad ni.."

"Haaaaa!!!! Bia betul!!! ".. Depa tempik ramai2..

Ahhhaaaaa.. Liya gelak kuat2!


Sila klik di sini.. Sharing is caring...


Lieeya~

:: Saya Join Bloglist Yuyu Zulaikha ::


Pagi2 ni.. Liya semangat pulak untuk menulis blog.. terjah2 blog kawan2, then jumpa contest ni untuk join.. Tatau sempat or tak.. Join sajalah labuu.. hehhe..Incik TaufiqTiramisu tqvm yer.. banyak tolong Liya.. Liya jumpa contest ni kat blog beliau la.. So liya nak isytiharkan yang Liya dah JOIN BLOGLIST YUYU ZULAIKHA.. Tett! Siapa yang nak join bloglist Yuyu KLIK SINI, Selamat men'join'! Lalalla....


As a blogger baru, Liya sooooka sangat ushar2 blog2 blogger yang hebat dan ramai followers serta ada trafik yang sangat sibuk macam kat Kl..(Kl salah satunya la selain Beijing..hhehehe).. Blog Yuyu santek, kemas, n banyak entry2 yang best dan menarik untuk dibaca.. Betul!! Liya tak tipu.. Cuba gi jenguk blog Yuyu sekarang..
Blog Yuyu Zulaikha




Sila klik di sini.. Sharing is caring,


Lieeyaa..

Thursday, February 17, 2011

:: Tutorial Mudah Register Heartbeat ::

Errmm Liya mula berjinak dengan HeartBeat ni after kawan Liya, Syima Emi yang perkenalkan..


So, Liya rujuk blog MAMA @ anje untuk share tutorial macam mana nak register HeartBeat ni.. Jom la kawan2 kita register kat salah satu online iklan yang best ni.. (best ke?? boleyy la..) hehhe...


Sangat mudah dan cepat.. Ape lagi.. Jom register sekarang!


Liya baru join HB ni..jadi earning kurang masyuk lagi..hehhe neway thanks utk kawan2 yang sudi Klik2 Hb Liya.. Kamu sangat besh!!!





CARA-CARA NAK REGISTER HEARTBEAT;-


1.Mula-mula klik http://heartbeat.my/create-account.asp




2.Klik IKON HEARTBEAT seperti yang dibulatkan




3.Klik CREATE ACCOUNT dan isi semua maklumat yang diperlukan~ jangan risau.. isi aje..;-)



4. Masukkan PASSWORD EMAIL ADDRESS, then KlikI AGRRE HeartBeat's Terms of Service , then Klik CONTINUE




5. Apabila dah create account, Klik JOIN HB!Affiliate seperti kotak merah diatas..



6. Then Klik ONLINE APPLICATION ( seperti yang ditunjukkan di atas), then isi kesemua maklumat yang berkaitan..



7.Masukkan maklumat mengenai BLOG kawan2 (sepeti contoh borang di atas)



8.Pilih cara PEMBAYARAN yang hendak dibuat kepada kawan2.. then Klik CONTINUE...





9. Klik MY HB!Affiliate untuk mendapatkan CODE iklan HeartBeat..




10. Klik GET A CODE (seperti lampiran di atas)..



11. Copy CODE-CODE yang kawan2 kehendaki (bertanda merah bulat)~ ada 4 CODE untuk iklan HeartBeat (seperti lampiran yang bertanda kotal merah sebelah atas)..




TUTORIAL UNTUK PASTE CODE KE DALAM BLOG



1. CODE-CODE yang telah kawan2 COPY, PASTE pada DESIGN




2. Klik ADD A GADGET





3. Klik ADD HTML/JAVA SCRIPT, then Klik SA
VE... ulangi cara-cara yang sama untuk letak ketiga-tiga iklan berkenaan..





4. Lastly, DRAG gadget berkenaan mengikut kedudukan yang dikehendaki.. Yay!!Dah siap!!!;-)


Selamat mencuba kawan2 Liya...

Sila Klik Disini...;-)



Terima kasih dah kredit pada MAMA @ anje sebab bagi Liya share tutorial ini dengan kawan2..


Monday, February 14, 2011

:: Pemakai Braces dan Rutin Penjagaan ::

Hohooho Selamat Menyambut Maulidur Rasul.. Selawat dan salam atas junjungan besar Nabi Kekasih Allah, Nabi Muhammad SAW..


Ermm Liya nak share ngan kawan2 tentang rutin penjagaan gigi bagi mereka yang senasib dengan Liya.. (memakai braces.. nasibkah?? hhehe).. Eh tak lah.. Itu kelebihan~ terpaksa membuat kerja tambahan untuk membersihkan gigi tiap kali selepas makan.. Aeeww! I like*

Kalo tak jaga elok dan bersih2.. Nanti gigi cepat rosak n gums jadi sensitif.. Hayyohh! Itu tidak mau aaa.. So kena la didiplinkan diri.. Shhh! Nanti Puan Dr pon marah.. Tamo2..



Makanya, apa yang Liya buat (walaupun kadang2 malas..hhehe) ialah :-



Gosok gigi macam biasa.. 2 kali sehari.. Itu paling minima, tapi kalo dah pakai braces, kadang2 lebih 2 kali kena bersih gigi.. Hadoih.. Berus gigi yang paling Liya suka ialah berus gigi yang lembut sikit berusnya.. Sebab kadang2 after tukar band (once in a month), gigi jadi sakit.. So, berus yang lembut paling sesuai.. p/s : bila dah pakai braces, sediakan duit yang banyak untuk membeli berus gigi yer.. Ahhhaaaahaaa.. sebabnya berus mesti cepat rosak! Nanana~ sila abaikan gambar berus gigi yang sebesar alam ni yer.. Kik kik kik!


Tadddaaa.. Ini ubat giginya.. Mestilah gogok gigi pakai ubat gigi kan..(berlawak sengal pulak~ tak lucu..tak lucu.. Shioh!!) Ubat gigi terpulang cap ape yang anda suka.. Tapi seeloknya yang halal lah..


Then lepas berus gigi bersih2, gunakan ini... ! Yaaa yaa.. Listerine atau mane2 brand mouthwash yang anda suka.. Macam Liya kadang2 guna cap Oral B.. Perasa original.. Hhehehe.. Sangat best!! (yer ker best?? Tetiba teringat iklan mouthwash kat tv.. bersih segala kotoran sistem paip..hahhaha)



Ini dia.. teeth floss.. Perlukah? Perlu la.. Sebab bila pakai braces, sisa-sisa makanan mudah terlekat kat celah-celah gigi.. Kalu pakai pencungkil gigi, gusi mungkin akan berdarah dan dijangkiti kuman.. Haa kan masalah negara tu.. Hehhee..



Ada juga teeth floss yang macam ini gayanya.. hhehe..


Cara guna teeth floss ialah:-




Itulah sedikit rutin yang Liya buat sepanjang pakai braces.. Emm dah nak masuk tahun ketiga.. Insyaallah tahun ini buka.. Buwaaaa dah serasi dengan braces.. Sedih lapulak nak berpisah.. (Ceit, macam bercinta dengan braces la pulak.. Aje gile..! Kuam kuam kuam)


Sharing is caring.. Sila klik disini.. Ngeh ngeh ngeh..;



Lieeya~

Saturday, February 12, 2011

:: Rasulullah SAW Berhijrah Ke Madinah ::

RASULULLAH SAW HIJRAH KE MADINAH


Baginda dan rombongan dakwah disambut dengan penuh kesyukuran dan gembira di Kota Madinah.


Nyanyian oleh kaum wanita, isteri dan gadis-gadis.

“ Telah Terbit Bulan Purnama Atas Kami

Dari Sisi Thaniathul Wada’

Kesyukuran Telah Wajib Atas Kami

Atas Ajakan NAbi Ke Jalan ALLAH

Wahai Rasul Yang Diutuskan Kepada Kami

Datanglah Engkau Dengan Urusan Yang Ditaati”


Kaum lelaki punya menyambut:

“Allahu Akhbar.. Muhammad Telah Datang Kepada Kami”



Unta yang ditunggang Baginda ke Madinah ~ QASWA – salah seekor dari 10 binatang yang akan masuk syurga.


Al-Madinah Al-Munawwarah


Masjid Nabi di Madinah


Catatan:

Masa Liya baca part ini, Liya menagis .Terharu , gembira, sedih, rasa sayang sangat kat Baginda dan sahabat-sahabat. Terharu dan gembira sebab Baginda dan sahabat disambut dengan penuh kesyukuran. Mereka berkumpul dan tunggu Baginda serta rombongan, bila sampai, disambut dengan baik. Sedih dan rasa sayang sebab Baginda sangat tabah dan bersungguh tanpa perasaan negatif jauh sekali rasa putus asa dalam menyampaikah dakwah Islam. Kawan-kawan, sila baca dan rasakan sendiri. Nanti kita share yer..


Klik disini sebentar.. KLIK!

U klik Liya, Liya klik U,

Lieeya~