CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Klik Sini Utk 4sen

Sunday, January 30, 2011

:: Ceramah dari MAKNA ~part 1::



Yay!! Sudah tamat mesyuarat dan perjumpaan PIBG bagi tahun 2011.. Antara agenda utama sekolah yang melibatkan program bersama ibu bapa dan penjaga pelajar. Setelah bertungkus-lumus menyiapkan segala persiapan, akhirnya ketemu juga majlis kemuncak.


Majlis Kanser Nasional (MAKNA) memohon untuk mengadakan ceramah dan pameran mengenai kanser pada hari perjumpaan PIBG Sabtu lepas. Disini Liya sempat mencatat isi ceramah oleh wakil MAKNA dalam sibuk-sibuk bertugas sebagai photographer.. hehehe pheewwiitt!!!



PREVENTION TO CANCER

  • Know your body conditions; go for check up every year!
  • Exercise three time a week
  • Drink a lot of water at least 8 glasses a day (1.5 Liters)
  • Take a lot of alkaline base to detox toxic in the body such as vegetables, fruits and soon.


Ulasan sendiri;-)


1.Kenalpasti penyakit secara awal mungkin boleh menyelamatkan nyawa. Pemeriksaan boleh dilakukan di mana-mana hospital atau pusat kesihatan. Kalau ada doctor peribadi lagi bagus!

2. Haaa tang exercise ni Liya buat . InsyaAllah dengan sedikit usaha moga Allah mendengar dan tahu kita sedang berusaha. Amin!

3. Air mesti kena minum dengan banyak. Ada 3 jenis mineral water yang dijual di pasaran. Tudung putih- kosong, tak ada apa-apa mineral, sekadar air kosong.Tudung hijau- 50%mineral dan Tudung Biru- 80% mineral. Terpulang pada anda untuk membeli yang mana, tapi Liya suggestkan beli air mineral bertudung hijau dan biru.;-) Tapi yang selalu Liya amalkan, minum air selepas berus gigi sebelum tidur dan minum air selepas bangun tidur sebelum gosok gigi. Selawat tiga kali, minum 3teguk setiap kali sehingga habis. Air liur ada enzim yang baik untuk badan. Mak cakap awet muda jika amalkan.. ngee*

4. Daging dan ayam adalah asid, jadi kalau masak sup daging mak mesti letak kentang or daun sup. Sebab, sayur sifatnya alkali: jadi neutrallah hidangan kita. Yay!! Terernya mak kita.. ngee*.. Haaa dan jika makan satey ayam or daging, mesti ambil sekali dengan bawang dan timun nya. Ok!



p/s:

sel kanser ada dalam tubuh kita sejak kita lahir. Mereka akan bertindak jika kita bela mereka dengan sihat. Bela?? Sehat?? ia.. melalui lifestyle dan pemakanan kita. Jadi kena jaga makan dan selalu bersenam. Liya pun mahu jalankan kehidupan lebih sihat selepas ini.Jom kawan-kawan. Chayok!!


2 comments:

Eyka Sha Zulaikha said...

kakak saya pown pena cakap .. klau makan satay kena makan sekali ngan bawang n timun .. macam 2 gak klau makan nasi lemak .. ;p

darlieeya ZALLIA putri said...

haah.. wah eyka sgt terer!! pegh leh jd pakar pemakanan.. hehe