CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Klik Sini Utk 4sen

Thursday, August 26, 2010

:: iftar @ Impian Hotel, Morib ::



atas dasar jemputan, maka dengan besar hati menerima jemputan iftar bersama students + teachers + bapa angkat sekolah.. memandu seorang diri, di pertengahan jalan ter'folow' rakan sekerja yang memulakan perjalanan dari bagan lalang..yay!! at least ada kawan masuk ke majlis bila sampai di tempat kejadian nanti.. makanan best+ layanan best+ orang2 di sek
eliling best amat;-)


lauk pauk yang superb dan baik utk kesihatan.. semoga menjadi darah daging yang baik dan diredhai;-)


p/s :
terima kasih daun keladi kepada YB Dato Dr Hj Karim keran sumbangan beliau yg tidak tehingga utk program PersonA.. kata2 dan ucapan anda sgt baik dan menyentuh kalbu.. semangat dan impian kami makin berkobar;-).. semoga Tuhan lindungi anda dan keluarga..amin!!

Wednesday, August 18, 2010

:: Surah Luqman ::

Surah Luqman-Mendidik Anak Cemerlang : Abdul Rashid Ahmad

Buku ini merupakan analisis khusus tentang pendidikan Luqmaan, insan soleh yang digelar Allah SWT sebagai hakim dan bijaksana.


Alkisahnya, hari itu masa sangat senggang kerana tiada P&P.. minggu exam;-).. sebelum masuk ke kelas mengawasi pelajar menjawab soalan, yang bermain di kepala hanyalah bosan sekiranya tiada apa yang perlu dibuat.. dari jauh, library menggamit pandangan.. segera kaki rajin melangkah.. done!! 5minit sudah cukup utk buku ini berada di tangan..

Sangat tertarik dan menarik juga buku ini.. banyak ilmu dan kisah yang dipaparkan termasuk kisah di zaman Nabi, Alqamah iaitu seorang yang baik dan sgt pemurah serta suka bersedekah ttp terlalu mengutamakan isteri dalam beberapa perkara berbanding ibunya. Beliau tidak dapat mengucap 2 kalimah syahadah sewaktu hendak mati kerana ibunya begitu marah dan terasa hati dengan beliau, namun setelah beliau diredhai oleh ibunya, maka meninggallah beliau dengan kalimah suci. Begitu besar ganjaran mentaati ibu dan membahagiakannya.


Banyak memberikan panduan tentang cara mendidik anak cemerlang dengan cara Luqman.. Kata-kata nasihat Luqman kepada anak-anaknya juga dicatatkan dengan begitu indah.


Antara yang menarik minat:

" Wahai anakku!! Diam itu bijaksana tetapi sedikit pelakunya,pukulan bapa kepada anaknya bagaikan air bagi tanaman."



p/s;
sama-samalah kita membahagiakan ibu dan ayah selagi hayat masih ada. Untungnya terlalu banyak dan tiada bandingan..

:: Alahai button ::

hari ini balik sekolah lambat sebab ada mesyuarat AJK KGK sekolah.. penat + ngantok.. tetapi layan!! macam biasa, balik ke rumah dengan kaki sendiri.. kenderaan berkaki dua menggunakan kudrat hayunan langkah.. hehhe 5 minit saja.. masih larat dan berbaloi walaupun hari hujan atau panas.. encik umbrella yang baik hati kan ada.. hhehe;-) alamak.. terperasan satu button kat kasut dah tercicir.. buwwaaa dalam hati menagis sekuat gaya=P.. patah balik..patah balik..tak dulik!! separuh jalan dah penat+ putus asa.. pasrahlah;-(.. "cikgu daliya!!!!!" dari jauh terdengar satu suara..


student : cikgu.. button!! ( sambil sengih comel)
tuannya : haaa.. mekasih!! ( senyum ala2 nak melompat tinggi2 )


seronok?? mak aii.. mahu tak seronok.. seronok gila.. hahhaa.. thanks God.. bulan puasa banyak dugaan.. tetapi terlalu banyak ganjarannya.. i belajar itu..!



inilah button yg tercicir dan dijumpai kembali.. maknanya ' balik ke pangkal tuan'.. heehhee;-)


ini adalah antara button yg paling i sayang.. cute kan?? ngeeee;-)


yay!! kasut sudah santek dengan button-button yang cute lagi jelita.. waawweeeyy;-)


p/s :
students f3 yang ada kelas tambahan maths tadi.. thanks a lot.. i doakan anda cemerlang PMR..